Merhaba, bu platformda daha önce birçok değerli Otel Satış Müdürleri ve Otel Genel Müdürleri nin önemli yazılarını okuduk ve kendimizce değerlendirdik. Pazar pasta payının küçülmesi, ADR düşüşleri, doluluklar, STR Raporları, Pazar analizleri vb… konuların bu yazıda yer almayacağını en başta belirteyim. Bu yazımda Covid-19 pandemi sürecinde ki bence görünmez kahramanlar olan Finans & İnsan Kaynakları departmanlarının nasıl rol aldığını, yaşadıkları stresi ve sorunlarının bir kısmını ele almaya çalışacağım.
Covid-19 pandemisinin ilk başladığı günlerde hepimiz doğal olarak önce sağlık sonra iş ve gelecek kaygısına kapıldık. İçinde bulunduğumuz sektörün kırılganlığını 2016 yılından beri her zaman iliklerimize kadar hissediyorduk. Peki bu süreçte İnsan Kaynakları Müdürlerimiz & Yetkililerimiz neler yaptı biraz bunlardan bahsedelim. Bu süreçte asıl kahramanların İnsan Kaynakları Departmanları olduğunu düşünüyorum.Pandemi başlangıç sürecindeki açıklanan istihdamı koruyucu teşvik paketleri beraberinde uygulamada birçok sorun getirdi. Birçok arkadaşımızın adını daha önce hiç duymadığı, bizlerden ziyade İŞKUR memurlarının bile ilk başlarda doğru düzgün bilmediği bir konuydu Kısa Çalışma Ödeneği… Otellerimiz de bunu uygulamak tabi ki bizlerin göreviydi fakat çerçevesi ve uygulaması ilk başlarda tam olarak belli olmayan ve otellerimizde ki en büyük gider kalemlerinden bir tanesi olan personel maliyetleri ( tabi ki satış pasta payının azalmasıyla birlikte ) , oteli tamamen kapatsak mı yoksa kısmi devam mı etsek ?sorusunun cevabına direk etki etti. Sadece bu soru değil tabi ki otelde çalışan hemen hemen herkesin gözü İnsan Kaynaklarından gelecek bildirimlere çevrildi. Personellerimiz için asıl soru ise ‘’bizim durumumuz ne olacak? ‘’ idi. Bir yandan mevzuatın üzerimizde yarattığı stres ve baskı diğer taraftan çalışma arkadaşlarımızın bu pandemiden göreceği maddi-manevi zarar bizleri ciddi derecede yıprattı.Büyük bir çoğunluk otellerini tamamen kapatıp pandemi sürecini atlatmaya çalıştı….Neyse ki bir çok otellerdeki İnsan Kaynakları yetkililerimizin gayretleriyle bu konular sonuçlanmış oldu…Unutulmamalıdır ki İnsan Kaynakları departmanları bu işlemleri yaparak kendi otelindeki ortalama 50-100 kişinin Kısa Çalışma Ödeneğinden ve Ücretsiz İzin Desteğinden faydalanmasına neden oldu… Ülke çapındaki son rakamlar ise , 5.5 milyon insanın Kısa Çalışma Ödeneğinden ve Nakdi Ücret Desteğinden , 950.000 kişinin ise İşsizlik Ödeneğinden faydalandığıdır. Şu bir gerçek ki bu dönemde personellerinin yanında olan işletmeler kazanmış oldu. Covid-19 pandemisinin ülkemizde ortaya çıktığı ilk günlerde bazı otellerin yönetim kurulları kararlar alarak sosyal medyada ‘’ hiçbir çalışanımızın işine son verilmeyecektir haklarını koruyacağız ‘’ şeklinde bildirimlerde bulundu.. Bu otelleri de naçizane tebrik etmek istiyorum. Fakat İ.K. yetkilileri için tek söylenecek şey SEZARIN HAKKI SEZARA. Emeğinize sağlık.
Diğer bir konu ise ; FİNANSİşletmeler yaşayan bir canlıdır onlarında oksijeni tabi ki PARA. Bu taraftaki tabloda iç açıcı değil.Tam sezona hazırlanmışken, bütçeler – hedefler tutturulmayı beklerken özellikle patronlar ellerini ovuşturmuş yaz sezonunu iple çekerken birden her şey tersine döndü ve %90 ’lara varan nakit akış daralmasının üzerine bir de borç stoğu yüksek olan otellerine fon aktarmak zorunda kaldılar.Kredi ödemeleri bulunan oteller, acentelerdensezon için alınan avanslar, tedarikçilere verilen çekler, cari hesap ödemeleri… Bu konularda da bir takım kolaylıklar getirildi tabi ki, bildiğiniz üzere KGF Kredileri, kredi ötelemeleri, vergi-sgk ödeme tarihlerinin ertelenmesi gibi…Finans departmanları da bir yandan nakit akışları için kaynak arayışına diğer taraftan ise flashcost tablolarıyla maliyetlerini kontrol altına almaya çalıştı ve dinamik olarak halâ çalışıyoruz. En düşük maliyetli finansman araçları araştırıldı ve kullanıldı, maliyetler minimize edilerek yeni nakit akış durumlarıyla karşılaştırıldı. Ama asıl sorun kısa vadeli çözümler değil tabi ki. Tabir-i caizse şu anda otellerimizentübehasta. Fakat bu dönemde de otellerine nefes aldıran Finans Yetkililerini de tebrik etmek gerekir.Sizin de emeğinize sağlık.
Pandeminin sosyal hayatlarımıza etkisi kadar iş hayatlarımıza da etkisi var elbette. Özellikle daralan kadroların getirdiği en temel sorun iş geliştirme süreçlerinin tamamen ortadan kalkmasıdır. İş geliştirme stratejisinin uygulanmadığı yerde tabi ki ilerlemeden de bahsedilemez. Diğer bir sorunumuzda her sektörde olduğu gibi otellerin finans&insan kaynakları ekiplerinde de kalifiye personel sorunu var. Bütün sektörlerde ki ortak departmanlar olsak da bizde de sektörel farklılıklar mevcut. Farklı sektörler de deneyimi olan biri olarak bu sektördeki uygulamaların daha yönetimsel ve kapsamının daha geniş olduğunu söyleyebilirim.Ama üzücüdür ki bu pandemi durumuyla beraber sektör deneyimlilerimiz de birer birer diğer sektörlere geçiş yapıyorlar. Lütfen bu insanların da kıymetini bilelim...
12 yıl önce mesleki bir büyüğüm bana ‘’ unutma, mali işler ekibinde ki herkes çayını soğuk içer ‘’ demişti. Pandemi sürecinin bir an önce bitmesini otellerimiz de işlerimizin bir an önce yoluna girmesini ve çaylarınızı sıcak içemeyecek kadar yoğun olmamızı temenni ediyorum. Sağlık,iş ve gelecek kaygısı yaşamamanız dileğiyle. Sevgiler.
Cem ÇETİN
Ramada Hotel &Suites Merter – Mali İşler Müdürü
Şu dönemi personelin maddi anlamda rahat atlatması için elinden gelenin en iyisi yapan gizli kahramanları bir kalem ancak bu kadar güzel anlatırdı.. Yüreğinize sağlık.
Tebrikler! Cem Çetin'in meslekte başarılı ve kendi sektöründe etkin faydalar üretebilen seviyeye gelmiş olduğunu görmek mutluluk verici. Devamını dilerim! Sevgiler! S.M.Mali Müşavir Fatih Bilgin
Cem Bey çok güzel bir yazı dizisi olmuş, kaleminize sağlık. Zaten kendisi hem muhasebe hem de insan kaynakları departmanında bir uzman. Başarılarınızın devamını dilerim.
Güzel yazı için teşekkürler. Muhasebenin hep arka p***da düşünüldüğü şirketleri anlayamıyorum. Bu dönem muhasebe ve ik nin önemini hatırlattı. Yeni vergiler gekup.ambalaj.muhsgk ve cari dengeler bu dönemde mali işleri çok yordu...sağlıklı günler dilerim